top of page
654531fcc449fb5aba2a855e42b4ed8c.jpg

Kamusalı Yapmak

“Kamusalı Yapmak / Public in the Making” 18-20 Ekim tarihleri arasında, Avrupa Topluluğu Horizon 2020 programı tarafından desteklenen, 14 ülkeden 20 kurum ve 150’nin üzerinde bireyin dogrudan parçası olduğu “trans-making” (https://trans-making.eu/) projesi kapsamında Istanbul’da gerçekleşiyor.

Etkinlik projenin Türkiye ortakları Istanbul Teknik Üniversitesi, Izmir Ekonomi Üniversitesi ve BIS tarafından Istanbul Bilgi Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) , Avrupa Kültür Derneği, AICA, Herkes İçin Mimarlık, PASAJ, Sokak Bizim Derneği, Kent ve Çocuk, Komsu Kafe Kolektifi işbirliğiyle düzenleniyor, amberPlatform tarafından koordine ediliyor.

Üç gün sürecek “Kamusalı Yapmak / Public in the Making” etkinliği, “yapmak” eyleminin merceğinden toplumsal kavramların belki de en muğlak ve sorunlusu olan kamu/kamusal kavramına çok disiplinli bir bakış getirmeyi hedefliyor. Sanat ve tasarımdan felsefeye, mimarlığa ve sehir planlamacılığa uzanan farklı disiplinlerin bakısından kamusal sözcüğünün asıl ruhuna uygun ortak yaratıcılığı ve hakiki bilgiyi arayan .özgün bir yaklaşımın izlerini sürmeyi ve aynı zamanda bu yaklaşımı pratikte inşa etmeyi amaçlıyor.

Bu buluşma, dahil olmak isteyen herkesi, kamusallığı teorik, pratik sanatsal kültürel olarak yeniden düşünmeye ve araştırmaya davet ediyor. Savas ve askeri çatışma koşullarında göç ve bellek, sesli kültür tarihi, sanat oluşumlarının katılımcı stratejileri, bilgi müşterekleri, kentte ekim ve yemek pratikleri üzerinden henüz kuramadığımız ama kurabileceğimiz bir kamusal alanın imkanlarını tartışmaya çağırıyor.

13 panel, 3 ana tema konuşması, 2 yürüyüş, 5 atölye ve kurumsal sunumlardan olusan “Kamusalı Yapmak / Public in the Making”in üç günlük programı Mayıs ve Haziran aylarında yapılan çağrıya cevap veren sanatçı, küratör, tasarımcı, sehir plancıları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katıldığı buluşmalar neticesinde belirlendi. Asu Aksoy, Peter Klepec ve Renata Salecl’in kamusal alana dair tematik konuşmalar yapacağı etkinlikte Mahir Namur, Zeynep Kadirbeyoglu, Yeliz Kahya, Nafiz Akşehirli, Çiğdem Kaya, Esra Yıldız, Ezgi Tuncer, RCE, Zeynep Arda, Mustafa Avcı, Zeynep Günay ve Herkes için Mimarlık panellerin moderatörlüğünü üstlendi. Herkese açık kolektif aksam yemek programı ve mekan ziyaretleri ile zenginleşen yoğun program kendi alanlarında uzman 75’i aşkın kültür ve sanat dünyasının uluslararası aktörlerinin katılımı ile gerçekleşiyor.

Ayrıca katılımcılar atölyelerde dijital hikaye anlatımı ile kent deneyimleri paylaşımı, kamusallığın görsel, metinsel ve haritalama teknikleriyle belgelenmesi, yeni kamusal alan terimleri ve günümüz veri dünyasında alternatif anlatı önerileri üzerine çalışabilecekler.

Etkinlikte amberPlatform’un yeni yayını aTXT tanıtılacak ve serinin ilk kitabı olan “trans-making”in ilk fasikülleri okuyucularla sunulacak.

Panel ve atölyeler ITÜ Taşkışla, santralistanbul, Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) ve MSGSU Fındıklı kampüsünde gerçeklesecek. Etkinlik 20 Ekim Cumartesi akşamı Roma Bostanı’na ziyaret ile son bulacak.

Logos_ALL_800-pix.jpg
bottom of page