Halep
2011 -
2013
ZULEYHA ALTINTAS DEMET TASPINAR DENIZ BESER NICOLE RIEFOLO ARTTRANSPONDER BERLINERPOOL HURI KIRIS DENIZHAN OZER DORIS KOCH MANUELA MACCO SYLVIO PALLADINO ECE BUDAK BANU TAYLAN STEFAN ENDEWART RUSSEL ZEHNDER SECIL YAYLALI ISA ANDREU ARZU ARDA KOSAR NANCY POP MALIN LENNSTROM NURGUN OZMELEK KOTTI SHOP ARTPROJECTBROCKMANN ELMAS DENIZ OZGUR DEMIRCI NICOLE DALDANISE TURKAN AKKULAK KOC BANU TAYLAN COCKAIGNE RUM46 YAVUZ KILICER ELIZABETH ARO AMINA ZOUBIR DIDEM DURUKAN JOMA CIGDEM MENTESOGLU DEMET YALCINKAYA KAREN BARTRAM BERND RIEHM BARIS MENGUTAY GONUL NUHOGLU ORTA FORMAT VALENTINA KARGA ANGELO MOLINARI FERNANDO GARBELOTTO GIORGIO CAIONE JULIA IRENE SMITH JOHANNES WILLI BENI BISCHOF EVELINE WUTRICH DOMINIK CAROLYN RIDDELL OLIVIA VALENTINE ASLIEMK ERIM BIKKUL ANJA UHLIG
HASSAS SESLER SÖZLÜĞÜ
elif öner & evrim kavcar
Açılış: 18.04.2019, 18.00
Ziyaret saatleri:
19.04.2019, 14:00-19:00
20.04.2019, 11:00-15:00
25.04.2019 & 26.04.2019, 14:00-19:00
27.04.2019, 11:00-15:00
“Soğuk bir kış akşamı Zincirlikuyu köprü trafiğinde sıkışıp kalan kalabalık bir belediye otobüsünün camına hohlama sesi”
“Hassas Sesler Sözlüğü”, Evrim Kavcar ve Elif Öner’in sesi hem bir malzeme, hem de bir duygu durumu olarak ele aldıkları, gelişmekte olan bir diyaloğun zeminidir. Duyma, dinleme, dinleyememe ya da dinlemek istememe kadar, ses çıkarma ve çıkaramama halleri, çalışmanın itici gücünü oluşturmaktadır. Bu ortak sürecin merkezinde yer alan ses sözlüğünde sanatçılar, gündelik yaşamda aşina oldukları ara sesleri takip ederler. Söz konusu sözlük, seslerin hassas tariflerini içerir. Başlangıçta kendi tarifleriyle yola çıkan sanatçılar, ortak bir ses hafızasını da yoklamak üzere, sözlüğü okuyucuların katılımına açar. Onları, hafızalarındaki sesleri bulup çıkarmaya ve sözlüğe eklemeye davet eder. Sözlüğe yeni bir ses tarifinin eklenmesi, hafızalarımızda yer etmiş jest, deneyim, eylem ya da tanıklıklara odaklanmayı gerektirir.
PASAJ’ın daveti vasıtasıyla Karaköy’ün seslerinin yarattığı ruh hallerinin peşine düşen sanatçılar, sergi mekanında, bu seslerden birine odaklanmayı seçerler. Söze indirgenmeye direnen bir imge ve ses yan yana dalığı, şimdiki zamanda ilişkilenme hallerimize dair de bir metafora dönüşür.
*Sanatçılar sergi süresine eşlik eden performatif okumaları ve konuşma-dil patolojisi, sinirbilim, odyoloji, seslendirme, iş güvenliği, kent ve yapı akustiği, ses mühendisliği ve tasarımı gibi alanlardan davetlilerle gerçekleştirecekleri söyleşileri sosyal medya üzerinden paylaşacaklar.
Sevgili okuyucu,
“sevgili okuyucu,”* başlıklı program, sözlüğe eşlik eder. program, söze dönüşmeyenleri dinleme konusunda uzman davetlilerle ilerler.
19 Nisan Cuma
14:00 - 15:00
Dr. Gülin Güneri (Klinik Psikolog)
“Sesin Ruh Hali”
16:00 - 17:00
Tolga Tüzün
“Dinleyemiyorum!”
20 Nisan Cumartesi
11:00 - 13:00
Gayem Köprücü, MS, CCC-SLP
Dil ve Konuşma Patoloğu
“ses tellerinin dışından seslenmek”
*”Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?” Demiryolu Hikayecileri – Bir Rüya başlıklı öyküsünün sonunda Oğuz Atay, merak ile karışık bir tereddütle seslenir.
Katılım 12 kişi ile sınırlı ve ücretsizdir. Kayıt gereklidir.